Site Loader

About the Author

Jessica Fuchs

Photographer

Facilisis nec, atque unde? Amet pariatur? Venenatis sollicitudin! Exercitationem sunt

Rödbok eller blodbok…. Kärt barn har många namn brukar man ju säga. Vi har ett sådant träd i vår trädgård.
Det är väldigt vackert. Ännu bättre blev det förra hösten när min man satte belysning på trädet.

Vi har fått höra att mannen som byggde huset vi bor i fick trädet i 50-års present av sina barn. Han hade länge önskat sig ett sådant träd. Bara under de 12 år som vi bott i huset har trädet växt enormt mycket. Det behöver beskäras ordentligt varpå vi ringde efter specialister som jobbar med sådant för att få hjälp.

Jag är väldigt tacksam gentemot Arbor Syd för deras ärlighet men jag blev samtidigt besviken på vad han sa till oss. Han gissade på att trädet är mellan 25-30 år gammalt. Det är nu trädet sätter fart och växer ordentligt. Det kommer att bli minst 10 meter högre och minst lika stort i omkrets.
Oscar på Arbor Syd sa att han kan beskära trädet till oss MEN att han kommer att beskära det så att trädet mår bra. Han sa också att så som vi beskriver våra problem så kommer vi inte att bli nöjda men hans jobb.
Han tyckte också att det är helt fel plats att plantera ett sådant träd på men det är ju inget vi kan göra något åt.

rödbok blodbok

Ett par av våra dilemmor är ju att trädet växer över thuijahäcken ut på gatan. Så får det inte lov att växa. Det växer också ut över hela uppfarten in över i grannens trädgård och upp på vår terrass. Det är alltså väääldigt stort i omkrets.
Vi har naggat lite så gott vi kunnat på det som växer över uppfarten och upp på terrassen men det lilla räcker inte.Utöver detta så går vårt avloppssystem från huset ut till gatan precis förbi detta träd.
För ungefär 9 år sedan hade vi problem med avloppet och fick då hjälp av spolfirma. De filmade allt och såg då att det hade börjat växa in lite rötter men det var inget problem vid det tillfället. Jag antar att det är värre nu.

Oscar på Arbor Syd sa att om han beskär trädet så som vi vill så kommer han att skada trädet. Rötterna kommer att förstöras och trädet kommer att bli allmänt farligt när höststormarna kommer.

Vi har alltså inga val egentligen… Vi får helt enkelt ta ner trädet helt och hållet.
Fruktansvärt synd på ett så fint träd – men vad gör man?

Oscar höll med oss om att trädet är fint och sa att han önskade att han hade denna blodbok i sin trädgård.
Han gav oss många tips på träd som är mer lämpliga att plantera på ett plats som denna. Träd som inte blir så stora utan de stannar på mellan 6-8 meters höjd.
Några av tipsen vi fick av honom är:

  • Katsura (kakträd, ska tydligen dofta nybakat på hösten)
  • Sydbok
  • Davidia (näsduksträd)
  • Catalpa

Får kolla upp dessa träd lite mer framöver och sen bestämma vad vi ska göra där. Om vi ska plantera ett nytt träd eller inte.

blodbok vinter

Lika vackert var trädet i vintras. Alla grenar var frostvita och så belysningen på dem. Underbart!
Tyvärr så fick jag inget bra foto på det. Vi får väl se om det kan bli ett nytt foto i år eller om vi sågat ner det innan dess.  🙁

 

Jessica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *