Site Loader

About the Author

Jessica Fuchs

Photographer

Facilisis nec, atque unde? Amet pariatur? Venenatis sollicitudin! Exercitationem sunt

Nu har jag skördat all potatis. Det är så många saker som kommit emellan så jag blev inte färdig till att gräva upp den förrän för ett par veckor sedan.
Jösses amalia!!! 😮  Det var de största potatisarna jag nånsin odlat själv.
Jag var väldigt orolig till en början p.g.a. att jag grävde upp dem så sent. Jag trodde att de skulle vara förstörda. Det sägs ju att man ska gräva upp dem i juli/augusti. Jag gjorde det i början av september. Det var i alla fall inga problem. Jag har fått många stora fina potatisar  🙂

Jag har odlat två olika sorter i år.
Amandine – en fast avlång potatis. Du kan hitta den här hos Larsviken.
Sarpo Mira – en mjölig oval potatis som jag tänkte använda till att göra potatismos. Även den finns hos Larsviken.

Amandine har jag odlat flera år tidigare men Sarpo Mira var första gången.

Det är Amandine överst på bilden och Sarpo Mira där nere, lite rödaktig i skalet.

Jag kan inte låta bli att fundera….
Det sägs att när blasten vissnar ner så växer inte potatisen mer. Jag undrar nu om detta verkligen stämmer?
Jag har alltid fått så fula blast på mina potatisar. Amandine växer upp fint. Jag kupar flera gånger. Någon av plantorna börjar blomma och bladen börjar bli gula.
Vissa plantor vissnar ner helt innan de ens hunnit blomma. Det slutar med att jag inte har några blast kvar. Vid denna tidpunkt brukar jag normalt gräva upp potatisen men det blev jag dock inte färdig till i år. Den fick ligga kvar i jorden i ytterligare ca 6 veckor.
Jag var väldigt paff när jag grävde upp dem och såg hur stora fina potatisarna var. Så… därav undrar jag, stämmer det verkligen att de slutar växa när blasten vissnat ner?

Sarpo Mira vissnade inte ner på samma sätt. De som jag odlade i hinkar vissnade och det var inte lika stora och fina knölar. De som stod i odlingslådan hade fortfarande ganska fina blast och det var stora fina potatisar. Om den är god att göra mos på så kommer jag fortsätta att odla den sorten. Vi får väl se sen  🙂


Detta är en Amandine. Helt enorm!! Nu i efterhand så tycker jag det är synd att jag inte tänkte på att väga den. Det hade varit kul att veta vad den vägde.
Nåja, den var god i alla fall. Jag gjorde klyftpotatis av den.  🙂

 

 

Jessica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *