Site Loader

About the Author

Jessica Fuchs

Photographer

Facilisis nec, atque unde? Amet pariatur? Venenatis sollicitudin! Exercitationem sunt

Ja, vi har verkligen varit på äventyr utan dess like!
Det började med att vi skulle åka ner till Transsylvanien för att titta på marken igen. Arrendeavtalet med mannen som odlar majs på marken vi ska ha är uppsagt och någon skulle åka dit och staka ut marken. Vi skulle också lämna en massa saker som ska säljas och fixa lite med papper. Eftersom vi skulle köra bil ner så hade jag också planerat att köpa en massa saker med mig hem så som skinnväska, plånböcker, plädar i ull och svampkorgar m.m.
Vi bokade en hytt på färjan mellan Trelleborg och Rostock. Vi sov i hytten på natten och kom fram till Rostock på morgonkvisten. Vi skulle först köra ner till Budapest och övernatta hos min mans kusin. Vi bestämde att vi skulle köra via Tjeckien och Slovakien för att det går fortast.

Tow Truck

Tja, vad säger man? Det blev inte som planerat i alla fall. Resan slutade ca 7 mil söder om Rostock. Motorn “exploderade” på bilen. En vevstake gick av och sköt hål i motorblocket. Du som känner oss vet att min man kan bilar och motorer. Denna bil gick väldigt bra. Motorn gick väldigt fint. Inga missljud någonstans överhuvudtaget. Vi körde mellan 100-110 km/h på autobahn. Vi plågade alltså inte bilen på något sätt. Ändå så bestämde sig vevstaken för att hoppa ut genom motorblocket. 🙁
Jag fattade ingenting först. Vi körde och jag satt och tittade ut i skogen som var bredvid vägen. Rätt som det var så körde vi över en massa metalldelar som “låg på vägen” och jag sa till min man, Vad var det?
Motorn började gå dåligt och vi fick stanna till i vägrenen. När vi öppnar motorhuven så ryker det väldigt mycket och det är fullt av motorolja överallt. Jösses!! Det var ju våra egna metalldelar som vi körde över på vägen! Bara att inse att vi inte kommer längre.

Trygg Hansa

Vi ringde vårt försäkringsbolag, Trygg Hansa, i Sverige. De kopplade oss till utlandsavdelningen och där fixade de sen så att en tow trucker / bärgningsbil skulle komma och hämta oss. Bara att sätta sig ner och vänta. Vi ringde också kusinerna och sa att vi inte kommer.

Nämnde jag stormen? Nähä…. jo, det var ju en storm också som drog igenom Europa den dagen. En storm som i vindbyarna hade orkan styrka. De kallade den Xavier.
Sa jag att det regnade?  Nähä…. jo, regnet vräkte ner i samband med den där stormen. Det var alltså inte så att vi gick ut i vägrenen och satte oss i gräset och njöt av det vackra vädret precis. 🙁
Nej, vi fick sitta och trycka i bilen (vilket är farligt i sig) medans regnet vräkte ner och vindarna tog tag i bilen och gungade den. Där satt vi i nån timme innan bärgaren hittade oss.

 

Bogsering

Bärgaren kom i alla fall och plockade upp oss. Han körde oss ytterligare ca 3,5 mil till deras uppställningsplats. Så, där stod vi nu under ett litet tak för att skydda oss mot värsta regnet. Bärgaren kom ut med en kopp kaffe till oss och vi fick även låna deras toalett. Det var svårt att kommunicera med honom då han var mycket dålig på engelska men vi lyckades någorlunda i alla fall med knagglig tyska blandat med engelska. 😀

Här stod vi och väntade ytterligare nån timme innan hyrbilen kom som Trygg Hansa fixade till oss. En hyrbil som vi sen kunde lämna tillbaka i Sverige. Europcar ringde upp oss och frågade vilken storlek på bil vi behövde. Det var många diskussioner fram och tillbaka om hur vi skulle göra med vår bil. Skrota eller inte skrota. Det sitter så många nya saker på bilen som är väldigt dyra och som det fortfarande inte är något fel på. Likaså är karossen otroligt fin på bilen, ingen rost i sikte, så därför bestämde vi oss för att vi skulle bogsera bilen hem.
Man får inte lov att bogsera på autobahn varpå vi fick köra småvägar upp till Rostock igen. I Tyskland får man bogsera i 60km/h.

Dessa småvägar var väldigt dåliga på sina ställen! 😮  Det blåste grenar över vägen och på vissa ställen kunde jag inte se vägen för den var täckt med vatten. På vissa ställen stod det kaskader av vatten upp ur avloppsbrunnarna på vägen. Jag höll stenhårt i ratten emellanåt då jag var säker på att nu blir det vattenplaning men nej, vi klarade oss från det i alla fall.

Änglavakt?

Väl tillbaka i färjeläget igen efter många jobbiga timmar på småvägarna så missar vi båten med 15 minuter. Nu fick vi sitta här och vänta i över 6 timmar. Nästa båt skulle gå kl. 23.55. Vi köpte biljetter och ställde bilen i rätt kö sen gick vi iväg och åt mat. Då såg vi på nyheterna att några mil söderut, på den vägen där vi fick “motorstopp” hade en lastbil blåst omkull. Flera personbilar hade sen inte hunnit stanna i tid utan kört in i den. 4 personer dog i olyckan. 🙁

Troligtvis är det så att tack vare vårt motorhaveri så undvek vi hamna mitt i den olyckan så jag tror att jag är tacksam för vad som hände i alla fall. Någon ville nog inte att vi skulle komma längre.
Totalt (vad jag hört) så var det 7 personer i Tyskland som dog i stormen.

Personalen på färjan hjälpte oss också. Vi bad om att få köra på “planvåningen” på färjan för att vi skulle slippa bogsera uppför flera våningar. Det var inga problem. Det ordnade dem till oss. Vi fick köra på färjan sist eftersom vi inte kunde backa. Väl i Trelleborg så fick vi köra av färjan först.

Nu har jag bogserat min man i över 30 mil. När vi kom till Sverige så var det i alla fall solsken och uppehåll vilket gjorde det hela lite lättare.  🙂

Behöver jag säga att vi sov gott när vi väl kom hem?  😀

Tacksam!

Jag måste säga att jag är tacksam gentemot försäkringsbolaget Trygg Hansa, SOS International, Europcar, Stenaline och bärgaren. De skötte allt väldigt bra och smidigt trots att vi fick vänta några timmar här och där. Trygg Hansa ringde oss flera gånger för att kolla läget med oss.
De ställde frågor som t.ex.
Har bärgaren kommit fram till er?
Har Europcar ringt till er?
Behöver ni hjälp med tolk?
Flera gånger ringde de och kollade läget med oss.
När vi väl fått hyrbilen så ringde Trygg Hansa oss igen och sa,  – Nu har vi fått uppgift om att ni fått hyrbilen, stämmer det?
Detta är andra gången vi behövt hjälp av vårt försäkringsbolag och som jag känner nu så kommer jag definitivt behålla dem.  🙂 Känns bra att veta att de finns där när vi behöver dem. När vi sa att vi fått hyrbilen så avslutade de vårt ärende och sa att om det dyker upp nåt mer så var det bara att ringa dem igen.
Nej, jag är inte “köpt” och får inget alls för att skriva detta  😀 Jag är bara tacksam!

Skroten

Min man har varit på skroten för att se om han kunde hitta en ny motor till bilen. Det stod 4 bilar där med samma motor. 2 av dem hade samma “problem” som vi hade med vår bil.
Vevstaken på 3:ans cylinder hade tittat ut genom motorblocket på dem också. Verkar vara ett vanligt fenomen på denna motor.
Nu letar vi upp en annan bil istället så vi kan byta ut motorn till nåt bättre.  🙂

 

 

Jessica

2 Replies to “Äventyr utan dess like”

    1. Tack Marie! <3 Erkänner att jag var lite nervös emellanåt när lastbilarna svishade förbi oss på autobahn i hög fart. 🙂 Allt gick bra i alla fall som tur är.
      Stor kram till dig!! <3 Hälsa till Micke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *