Site Loader

About the Author

Jessica Fuchs

Photographer

Facilisis nec, atque unde? Amet pariatur? Venenatis sollicitudin! Exercitationem sunt

Vattenmelon solmogen

Japp, det var värmerekord i Transsylvanien nu när vi var där. Jösses vad varmt!
Vi brukar vara “duktiga” här i Sverige på att klaga på vädret och jag erkänner att jag är inte bättre än någon annan. Jag brukar dock försöka hålla tyst om det men denna sommaren har jag verkligen saknat “sommar”. Det blev aldrig någon riktigt sommar. Dessa dagar fick jag dock så jag teg om värme i alla fall.  😀

Jag, till skillnad från många andra, tycker om en mulen dag med duggregn. Det har jag inget emot utan tycker det kan vara mysigt. Jag brukar alltid tända ljus både inne och ute.
Jag tror nog att det enda jag inte alls tycker om det är blåsten. Den går rakt igenom mig och den gör ont.

Magyarfenes!

Vi tittade på mark i en liten by som heter Magyarfenes. En tomt på 4000 m². Just nu så är det ett stort majsfält så det var lite svårt att se var gränserna på tomten gick eftersom majsen var högre än vad jag är.  🙂
På kartan här nere har jag pekat ut var byn ligger.

I utkanten av byn ligger det en liten fotbollsplan. Där spelar de matcher ungefär en gång i månaden. Upp på kullen ovanför denna lilla fotbollsplan låg tomten.
Det var väldigt vackra vyer runtomkring i alla fall.
Vi kommer snart att åka tillbaka igen av andra orsaker och då ska vi köra dit och se om bonden skördat majsen. I sådana fall kan vi nog se allt lite bättre. Vi är i alla fall överens om att vi vill ha denna marken.

Språket

Många frågar mig hur jag kan tänka mig att flytta till ett land där jag inte kan språket. Tja… det kan man ju undra, men det är väl knappast något ovanligt idag?
Bara lilla Sverige är ju fullt av folk som inte kan språket. Det är säkerligen likadant i många andra länder också. Då pratar jag inte bara om flyktingar även om merparten är det. I somras träffade jag en kvinna som flyttat hit från Kanada p.g.a. kärleken. För bara några dagar sen så träffade vi ett par från Slovenien som flyttat hit p.g.a. jobb. Ingen av dem kunde svenska. De flyttade i alla fall.

Nu är ju tyvärr ungerska tydligen det tredje svåraste språket att lära sig här i världen så jag har ju lite att jobba på om man säger så  🙂 En del har jag lärt mig redan i alla fall. Jag kan alla siffror, veckodagarna, månaderna, färgerna, en hel del drycker, frukter och grönsaker. Jag kan nämna några djur. Jag kan så klart hälsa, säga godnatt / god morgon och även en del andra mindre fraser och ord. Vi får väl se hur det går. Jag lär väl mig efterhand om inget annat. 🙂
För inte så länge sen så laddade jag ner en app i mobilen där jag har lärt mig en del. Där lär man sig både att uttala orden och stava dem. Just nu är det olika sorters djur jag övar på.

Värmerekord

Flera gånger varnade de på radion för värmerekordet när vi var där. Folk skulle vara noga med att dricka mycket vatten och även se till att alla djur fick tillräckligt med vatten. Det var nästan 40° varmt i skuggan på dagarna. På kvällarna och nätterna så var det ca 30°.
Vi hade fullt upp på dagarna med besök hit och dit på diverse myndigheter och andra instanser. Kvällarna hade vi dock inget uppbokat på så då blev det en hel del trevligheter istället. Det var ju så skönt att sitta ute på uteserveringarna i stan. En kväll träffade min man några av sina gamla klasskamrater. De hade inte setts på över 30 år 😀

Vi fick låna en lägenhet som inte användes så mycket nu när vi var där. Tjejen som bor i lägenheten spenderar mesta tiden hos sin pojkvän och därför stod den mestadels tom. P.g.a. en festival i stan så var alla hotell fullbokade så vi var tacksamma över att vi kunde övernatta i lägenheten.
Ute på balkongen växte vindruvor i massor. Jag önskade att de var mogna men det skulle dröja några veckor till. Någon har planterat en vindruvsranka i marken utanför huset. Den klättrar sen upp längs med husväggen. Vid balkongerna så klipper de bort en del av rankan så att de kan se ut.
Vi bodde på FJÄRDE våningen!!! 😀

Nere på markplan så var stammen lika stor som mina vader  😀

När vi var ute och körde på dagarna så körde vi förbi många som stod och sålde vattenmeloner. Jag sa till min man att jag måste köpa en för jag vill smaka. En solmogen vattenmelon.  🙂
Min man stannade bilen och sprang ut och köpte en. Öppnade bildörren på min sida och lade den i mitt knä. Herregud!!! Jag var inte beredd och blev chockad av tyngden. Den vägde 13 kg!!

När vi satte kniven i den för att dela den så sprack den upp själv. Den var såååå saftig söt och god! Vi var 6 vuxna och 2 barn som åt av den i 2 dagar. När vi åkte fanns det fortfarande mer kvar.

vattenmelon

Jag hoppas att jag också kan odla sådana här en vacker dag. Jag har testat odla vattenmelon här i  Sverige i växthus och det blev helt ok men den var inte lika söt och god i smaken som  denna.

 

 

 

Jessica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *