Site Loader

About the Author

Jessica Fuchs

Photographer

Facilisis nec, atque unde? Amet pariatur? Venenatis sollicitudin! Exercitationem sunt

Vilken underbar vårdag det har varit i Skåne idag! Som jag längtat efter detta väder.  🙂
Idag har jag varit ute och grävt i trädgårdslandet. Jag håller på att göra gångar som jag sen ska täcka med täckbark och så bygger jag upphöjda bäddar som jag ska odla grönsakerna i. Eftersom jag har värk och ont i musklerna så går det inte så fort. Jag får gräva och jobba i trädgården lite varje dag. Gör jag för mycket på en gång så blir jag väldigt dålig. Efter min lilla grävning idag så satte jag mig på terrassen och klippte bort vissna blad på mina jordgubbsplantor. Det har redan börjat titta upp nya blad så de har i alla fall överlevt vintern.  🙂

Samla regnvatten

Jag är med i ett par trädgårds- och odlingsgrupper på Facebook. Där har det diskuterats flitigt om hur vi alla samlar regnvatten för att kunna vattna växterna under sommaren.
Här nedan är min lösning på det.
Jag har fula blå plasttunnor och det var inte ens lock på dem.  🙂
Packo sågade av toppen på dem så jag fick ett lock. Det skruvade vi fast igen med ett gångjärn. Sen sågade han hål i locket och “popnitade” fast ett stålnät för att jag ska slippa merparten av löv m.m. i vattnet.
Jag har köpt utkastare på Byggmax och de räckte inte riktigt till så Packo förlängde dem med en liten plastbit för att vattnet skulle rinna ner i tunnan.
Jag lindade sen in dem med juteväv för att slippa se den fula blå färgen.  🙂
Jag har köpt en dränkbar pump på Biltema. När tunnorna är fulla så pumpar jag ner vattnet till en enkubikstank som jag gömt bakom växthuset. Det är därifrån jag tar vatten till mina växter sen.

Vår trädgård

Vi har en urusel trädgård. Det går inte sätta ner en spade någonstans utan att man stöter på en sten och då pratar jag inte om några små stenar. De är brutala!! (det heter väl inte Bergsvägen helt utan anledning 😉  )
Jag försökte i många år att få till en fin gräsmatta här. Nu har jag gett upp! Finns det inget bra underlag så kan det inte heller bli nån fin gräsmatta.
Dessutom så bor vi i ett suterränghus och hela trädgården sluttar neråt mer eller mindre.
För några år sedan så bestämde jag mig för att stensätta en kant (sluttning) och lägga singel på en stor del av gräsmattan. Där har vi sen monterat upp ett växthus (som fått stryk av höststormar) och även satt upp några odlingslådor.
Du ser på bilden här nedan hur det ser ut idag.

Den gamla hästvagnen och trästubbarna framför brukar jag fylla med sommarblommor och sen har jag odlat så mycket det fått plats i lådorna. Jag har även haft en hel del i krukor och säckar på vår terrass.

Bland stenarna växer det också 3 vinbärsbuskar och 2 krusbär. Snett framför växthuset så växer det björnbär och rabarber. Jag har dessutom en liten rad med hallon i gräsmattan. Trädet du ser i högerkanten är en Magnolia.

Odlingsåret 2017

I år blir det annorlunda med odlingen. I 13 år har jag längtat och tittat på min gamla granne mittemot när han grävt i sitt trädgårdsland. Nu är det JAG som ska odla på den ytan framöver.  😀
I höstas köpte vi huset mitt emot vårt. Nu hyr vi ut huset men inte odlingsytan som är till höger om huset. Du ser lite av det röda huset på bilden ovanför.
Mina odlingar kommer verkligen att utökas i år. I mina lådor kommer jag nog mest att ha sånt som jag sår väldigt lite utav men som jag sår många gånger på en säsong. Till exempel plocksallad, rädisor och morötter. Jag har inte bestämt ännu vart jag ska odla de olika sakerna. I växthuset får det inte plats så himla mycket. Det blir nog som vanligt där inne. Dvs lite tomater, paprika och gurka.

I år ska jag odla tomater på friland också. Det har jag inte gjort tidigare. Jag har även köpt fröer för att så rödbeta och rättika. Det har jag aldrig odlat så det ska bli spännande och se om det blir nån skörd överhuvudtaget.

Såg dessa vårblommorna när jag var ute och grävde idag. Visst blir man glad av att se dem!?

 

 

Jessica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *