Site Loader

About the Author

Jessica Fuchs

Photographer

Facilisis nec, atque unde? Amet pariatur? Venenatis sollicitudin! Exercitationem sunt

Både jag och min man fyller år de första dagarna i Maj månad. Tidigare hade vi alltid en veckas semester för att bara vara lediga och slappa när vi fyllde år.
Sen jag började arbeta hemifrån så har det inte blivit så mer, vilket jag många gånger kan sakna.

I år bestämde vi oss i alla fall för att åka till Transsylvanien. Det är 14 år sen vi var där sist. Min man är ungrare och född i Transsylvanien. Några släktingar finns kvar lite utspridda i Ungern och Rumänien.

Vi körde bil ner denna gång. Det tar ungefär ett dygn att köra ner om man sträckkör vilket vi gjorde.

Första stoppet blev i Ungern där vi hälsade på och övernattade hos både morbror och flera kusiner. Där efter körde vi vidare till Oradea som ligger på gränsen mellan Ungern och Rumänien. Där övernattade vi igen och hälsade på halvsystern. Vi är inga “stadsmänniskor” varken jag eller min man. Vi trivs bäst ute på landet men Oradea är faktiskt en väldigt fin gammal stad.

Oradea är faktiskt den enda staden i Europa som har en kyrka kvar med en “boll” som visar månens position och som fortfarande fungerar. 🙂
Du ser “bollen” på bilden nedan.

Vidare till Cluj-Napoca!

Efter ett par dagar körde vi vidare till Cluj-Napoca. Staden där min man är född. Här umgicks vi mycket med en kusin och hans familj.
Vi gjorde också utflykter runt om i bergen. Det är helt otroligt vacker natur där.

Under dessa två veckor så körde vi ca 600 mil!! Så… vi har sett en hel del vill jag lova.  😀

Det har skett en väldigt stor förändring sen vi var där sist. Då var det mycket mer gamla bilar och jag upplevde att det var mer skitigt överallt då. Nu är deras bilpark nyare än den vi har och det var mycket mer “städat” och ordning.
De håller på att bygga om torget i stan till gågator och tar hand om och renoverar de gamla vackra fina byggnaderna. Vilket jag tycker känns bra.

Vi åkte upp i bergen till en släkting och hälsade på. Här bodde vi även förra gången vi var på besök. Då förlovade vi oss här, nyårsafton 2003.  🙂
Det var mörkt när vi kom fram men på bilden nedan ser du hur det går ut när vi vaknade på morgonen.
Huset ligger vid en sjö helt omringat av berg och grönska. Otroligt vackert enligt oss.  🙂

På min födelsedag besökte vi Dracula´s slott. Väldigt intressant. Jag gillar historia. Hade jag varit frisk och skulle utbilda mig idag hade jag nog valt att bli arkeolog  😀

Spana efter björn!

På kvällen sen körde vi vidare ännu längre iväg och ännu högre upp i bergen till en liten by. Där checkade vi in på ett pensionat.
Denna by har blivit känd för att björnarna, på våren när de vaknar ur sitt ide, går in i byn och letar mat i soptunnorna.
Mannen som ägde pensionatet sa åt oss att sitta på uteplatsen (på innergården) och vänta på att höra vakthunden utanför börja skälla. När den skäller då vet vi att björnen är där. Då var det bara att gå ut och titta på den.

Behöver jag säga att min puls var hög?
Jösses!! Hjärtat slog i 190 och jag visste inte riktigt vart jag skulle bli hän  😀
Jag ville gärna se en björn på detta sätt samtidigt som jag var så rädd! Vi fick i alla fall se björnen men jag lyckades tyvärr inte ta något foto på den. Den sprang iväg tillbaka till skogen igen när vi kom ut. Jag antar att det blev för mycket “stå hej” för den med hundar som jagade den och människor som öppnade dörren och kom ut på gatan mitt framför den. Fotot här nedan har kusinen tagit nåt år innan. Nu har de bytt typ av soptunnor så att björnarna inte kan klättra ner i dem längre.

Detta var några korta glimtar från vår tripp.  🙂 Mer kommer säkert framöver.  😉

Jessica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *