Site Loader

About the Author

Jessica Fuchs

Photographer

Facilisis nec, atque unde? Amet pariatur? Venenatis sollicitudin! Exercitationem sunt

Varken potatis och vitkål fick jag nån skörd på. Potatisen hann jag inte ens få ner i backen så det är väl inte så konstigt att den inte gav skörd 😀
Jag hann sätta lite i några hinkar så det har jag tagit upp men jag hade ju planerat att sätta mycket mer i trädgårdslandet. Sättpotatisen ligger fortfarande kvar i källaren.
Hade jag haft en tunnel så kunde jag ju gjort ett försök där i alla fall.
Jag tror att jag hade för höga ambitioner med att både kunna fixa till ett trädgårdsland och även odla det samma år. Nu i höst fortsätter arbetet med att bygga upphöjda bäddar, göda dem och täcka dem med massor av täckmaterial. Förhoppningsvis kan det då bli ett bättre odlingsår nästa år.

Vitkål

Jag satte faktiskt både vitkål och spetskål. Jag sådde frö i vintras och planterade ut dem i en bädd som jag sen täckte över med nät för att kålfjärilen inte skulle komma åt dem. Min man köpte elrör till mig som jag stack ner i marken som bågar över bädden och sen lade jag nätet över dem. Runt om hela bädden lade jag sen brädor för att hålla nätet på plats.
Jag har aldrig odlat kål tidigare så det var ett nybörjarförsök. Jag har läst mycket om det på Sara Bäckmo’s blogg och tänkte ge det ett försök. Vi äter en hel del kål och det hade känts så coolt att kunna odla den själv.

Nu blev ju inte resultatet som väntat. Jag var ute några gånger och tittade till kålen genom nätet. Den såg ut att växa fint och jag blev lite pirrig i magen. 😀 Ska vi verkligen kunna äta hemodlad kål i höst? Svar: NEJ!!
En dag när jag gick ut för att titta till kålen så hade sniglarna börjat smaska i sig av den. Det var stora hål i kålen och där var massor med sniglar. Skit också!
Jag har mycket problem med sniglar i vår trädgård men jag hade ingen aning om att det fanns så många även här i detta trädgårdsland (som inte ligger i vår trädgård).

Även om kålen inte växt färdigt så skördade jag den. Jag tänkte “rädda det som räddas kan”. Jag började med spetskålen. Plockade av blad för blad och tänkte att jag skulle komma in till ett område där sniglarna inte varit. Så blev det tyvärr inte utan spetskålen hamnade i komposthögen till slut.
Jag fortsatte med vitkålen. Jag fick till sist 2 små kålhuvud som jag tänkte använda till middagen.

Både jag och min man gillar att äta färsk vitkål – det där godaste inne i mitten.
Under tiden som jag lagade mat så sparade jag lite av mitten till min man och lämnade stolt över det till honom. Snabbt åkte det in i munnen och efter några sekunder kom han springande och spottade ut allt i soptunnan. Hmm…. jag smakade en bit själv. Fy vad besk!!! Inte alls så där söt och god. Det fick bli en plan B med den måltiden.
Jag tror att jag skördade den för tidigt men jag vet inte säkert varför den var så fruktansvärt besk.
Jag ska göra nytt försök nästa år men först och främst ska jag ägna hösten åt att döda sniglar.  🙁

Tips och råd tas tacksamt emot!!  🙂

 

Jessica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *