Site Loader

About the Author

Jessica Fuchs

Photographer

Facilisis nec, atque unde? Amet pariatur? Venenatis sollicitudin! Exercitationem sunt

Äntligen är odlingssäsongen igång för min del också! Som jag längtat  🙂
Visst kan man odla året runt och det tänker jag försöka med framöver men denna hösten har det inte funnits tid till det. Renoveringen av det andra huset har tagit för mycket tid och sen att vår ena katt gick bort, det tog den sista musten ur mig helt och hållet. Jag har mest deppat för mig själv och inte haft lust att göra något.

Nu har jag i alla fall börjat plantera fröer. Jag sätter lite frö i flera olika omgångar med några veckors mellanrum.
Det jag har planterat nu är:
Vitkål
Spetskål
Busktomat
Paprika
Salladslök
Purjolök
Vanlig gul lök
Mangold
Rotselleri
Stjälkselleri

Utöver detta så har jag även planterat lite blommor. Det brukar jag inte göra men eftersom jag har så extremt mycket sommarblommor i trädgården på sommaren så tänkte jag försöka dra ner på kostnaden för dem lite. Förra året köpte jag ju billigt på Solhaga i Kristianstad så jag hoppas att de kommer att rea ut sina blommor i år också. Då är jag nog den första som står och knackar på dörren och vill in på morgonen  🙂

En del av mina fröer har redan kommit upp.  🙂
De får stå här i värmen lite till sen ska de planteras om och flyttas upp i ett rum på vinden. Där är mycket svalare än i resten av huset och så kommer jag att sätta belysning över plantorna där. Jag ska på något sätt försöka hänga upp lysrör i det rummet så att alla plantor ska få tillräckligt med ljus.

Jag kommer att sätta mer av vitkål, spetskål, paprika och tomat framöver. Jag har också en del fröer som jag inte planterat ännu. Det är grönsaker som växer fortare och ska sättas i mars/april eller direktsås på odlingsplatsen.

Det är första gången jag odlar kål så det ska ju bli intressant att se hur det går. Jag vet att det ska vara svårt eftersom kålfjärilen´s larver gärna äter upp alla plantor.
Jag tänkte plantera dem i mitt trädgårdsland som jag numera ha på andra sidan vägen. Jag tänker också bygga en liten odlingstunnel över dem. Jag kommer att köpa elrör som jag trycker ner i marken och sen lägga fiberduk över detta för att hålla kålfjärilen borta. Vad jag förstått av andra som odlar kål så hjälper inte detta helt och hållet men det  underlättar mycket i alla fall. Speciellt om jag gör det direkt när man planterar ut kålen. Ett annat sätt är ju att bespruta men det vill jag absolut inte. Då är hela poängen med att odla själv borta tycker jag. Jag gör ju detta för att jag vill ha “ren mat” och för att det faktiskt är väldigt kul.

Det är en speciell känsla att springa ut i trädgården på sommaren och skörda lite allt möjligt och sen gå in och göra en middag av det. Cool känsla  🙂

Höbal

Förra veckan ringde en vän till Packo och frågade om jag ville ha en liten rundbal hö som är möglig. P.g.a. att de inte kan ge det till sina djur så måste de kasta den. Jag jublade så klart!   😀 Det blir perfekt att täckodla med. Jag har aldrig täckodlat innan men nu när jag ska odla på så stor yta så måste jag verkligen försöka göra det. Det finns ingen möjlighet att hinna med att rensa allt ogräs som kommer att komma upp överallt. Täckodlar man så minimerar man ogrästillväxten jättemycket. Vi får se hur det går. Nästa vecka ska vi hämta höbalen.

Maximus

Jag måste visa detta fotot också för dig.  😀

Det ser inte så himla bekvämt ut  😀

Jag satt vid köksbordet tidigare i veckan. Maximus satt uppe på bänken vid fönstret.
Jag förstod inte varför han stirrade så mycket på mig, liksom blängde på mig. Han satt där länge också.
När han sen kröp upp och lade sig över odlingslådorna så förstod jag!  🙂 Han ville sola och mina lådor var i vägen! Han går ofta runt och lägger sig på olika platser här i huset och på våren så lägger han sig där solen skiner.

Jag fick lite dåligt samvete och flyttade lådan en stund så han kunde vräka ut sig i solen och njuta lite.

 

Jessica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *