Site Loader

About the Author

Jessica Fuchs

Photographer

Facilisis nec, atque unde? Amet pariatur? Venenatis sollicitudin! Exercitationem sunt

Mjölk direkt från kon

och den lagen lever vi fortfarande efter.  😮

Jag kan förstå att man år 1937 gjorde det till en lag att all mjölk skulle pastöriseras innan den fick säljas.
På den tiden fanns det varken veterinärkontroller eller krav på djurhållning.
Det har ju gått framåt otroligt mycket på den fronten sen den tiden som tur väl är.  🙂

När man pastöriserar mjölk försvinner jättemycket näring ifrån den.

Den opastöriserade mjölken innehåller åtta essentiella aminosyror, livsviktigt fett, laktobaciller + mineraler och vitaminer. Den innehåller dessutom fler än 60 olika enzymer.
När man pastöriserar mjölken så försvinner eller minskar allt detta.

Jag själv blev för några år sedan laktosintolerant. Det betyder att jag (+ miljontals andra människor och alla djur) har brist på ett enzym (laktas) som bryter ner mjölksockret (laktos). Den opastöriserade mjölken innehåller naturligt laktobaciller som gör att kroppen kan bryta ner det.

Min tanke… varför ska jag köpa mjölk i affären?
De pastöriserar mjölken så att den blir sämre näringsmässigt. Sen tillsätter de kemikalier och höjer priset och kallar den för laktosfri. Som vi alla vet idag så får ju bönderna dessutom extremt dåligt betalt för mjölken av mejerijättarna.

Istället köper jag min mjölk direkt hos bonden. Bonden får bättre betalt och jag får mycket mer näring UTAN kemikalier dessutom naturligt “laktosfri”.

Valet är enkelt för min del. Detta gynnar både mig (min familj) och bonden jag handlar hos. 🙂

Tips till dig som själv funderar på att köpa mjölk hos din bonde.
Biltema har bra glasflaskor att förvara mjölken i.
Vi köpte först glasflaskor på Ikea men de har ganska smal hals. Det blev svårt att diska dem och hålla dem rena. Flaskorna på Biltema har en tjockare hals och är mycket lättare att hålla rena på insidan av flaskhalsen.  🙂

Vill du ha egen grädde så kan du hälla mjölken i bunkar och låt den stå i kylen ett dygn. Därefter så kan du skopa upp grädden. Den ligger som en tjock hinna över mjölken. Mjölken blir såklart mindre fet då men det är ju en smaksak.
Jag har gjort det vid ett tillfälle för att jag ville göra eget smör. Dock så tyckte jag att mjölken blev “för tunn” då.  🙂

Här är två länkar där du kan läsa mer om detta ämne.

Newsvoice

Sockerchocken

Ibland är det bra att tänka till både en och två gånger innan man handlar i affären.
Vissa saker kan man faktiskt göra mycket enklare och bättre själv.
Ta hand om dig!

Jessica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *