Site Loader

About the Author

Jessica Fuchs

Photographer

Facilisis nec, atque unde? Amet pariatur? Venenatis sollicitudin! Exercitationem sunt

Smakförstärkare är något som stört mig väldigt länge.

Det är en kemikalie som tillverkare stoppar ner i maten för att du ska tycka att den smakar bättre.
Det är ett syntetiskt framställt salt av glutaminsyra (E620).
Den har dessutom väldigt många namn vilket kan göra det svårt för dig OM du läser på en innehållsförteckning för att se vad som finns i maten du tänker köpa.
Den heter egentligen E621 – mononatriumglutamat.

Första gången jag läste om detta var när jag läste Mats-Eric Nilsson´s bok “Den hemlige kocken”. Jag kan varmt rekommendera denna bok om du bryr dig om din hälsa och vad du äter. Ett riktigt uppvaknande på hur du blir lurad.
Därefter gjorde jag en ordentlig utrensning i vårt skafferi.
Alla “blandkryddor” kastades direkt. Några exempel på kryddor du bör undvika är grillkrydda, aromat, vegeta pulver och buljong. Köp rena kryddor stället och blanda dem själv. Nu på senare tid när det kommit mer ekologiska produkter så har jag hittat nya alternativ. Jag har hittat en grillkrydda som inte innehåller smakförstärkare (i en butik som heter Naturgott, Bromölla) och jag har även hittat en buljong från BioFood som finns hos bl.a. Willys (den på bilden).
Likaså rekommenderar jag dig att INTE köpa någon färdigmat.

Smakförstärkare kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner i form av huvudvärk, svettning, halsbränna, yrsel, tryck över bröstet och illamående vid intag av höga halter. I boken jag läste stod det också om att det är tester gjorda som visar att det ger hjärnskador. Det är förbjudet i många länder men inte i Sverige.
I Sverige är det bara förbjudet i djurmat och i barnmat. De kan ju inte läsa!

Du som vuxen människa kan läsa och får då ta ansvar för vad du stoppar i dig. Mats-Eric Nilsson berättar mer om det i boken.

När jag lär mig och läser om saker som detta då kan jag inte låta bli att undra – vad ska vi med Livsmedelsverket till?

Jessica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *