Site Loader

About the Author

Jessica Fuchs

Photographer

Facilisis nec, atque unde? Amet pariatur? Venenatis sollicitudin! Exercitationem sunt

Vitlök

Lite om vad som hänt med mina odlingar av vitlök och potatis.
Äntligen har jag blivit färdig till att gräva ner vitlöken! Jag har grävt om 2 bäddar och i en av dem planterade jag vitlöken. Den andra ska jag testa gräva ner lite vanlig sättlök som jag har över sen tidigare i år. Fick tips om att man kan gräva ner dem på hösten för en tidig skörd. Jag har ingen aning om det kommer att fungera men jag tänker testa i alla fall. 🙂

Jag har inte planterat de sorter jag tänkte plantera. Jag ville odla sorterna Alexandra (för att den har så stora fina klyftor) och sorten Cledor (för att den har så bra lagringsegenskaper). Jag hittade ingen sättlök någonstans.

Facebook

Till sist så tog jag hjälp av en grupp på Facebook och tänkte att någon där kanske vet var jag kan köpa min vitlök men nej, jag gick “bet” där också. Därav så åkte jag till närmsta butik där jag visste att de har vitlök kvar och köpte vad som fanns. Jag har ingen aning om dess egenskaper. Jag har nu grävt ner Morado, Messidor och Unikat. Jag ska läsa på mer om dem sen.

Senare på dagen så hörde en kvinna av sig via messenger på Facebook. Hon erbjöd mig bulbiller utav sorten Alexandra. Snacka om att jag blev glad.  😀 I och för sig ger de ingen riktigt stor vitlök de första åren men man kan ju även äta utav blasten. Har man många bulbiller som man gräver ner så spelar ju inte de någon roll. Det tar normalt 2-3 år innan det blir en riktigt vitlök av det.
Vi chattade fram och tillbaka, jag och den där kvinnan, och hon sa även att när hon har grävt ner sina vitlökar så kunde jag få köpa det som blev över utav hennes. Yay!! Jag blev så glad! Hon hade bl.a. köpt hem en sort som heter Transsylvania. 😀 Den vill jag så klart testa eftersom vi ska flytta dit sen. Spännande! Hoppas hon hör av sig nästa vecka och säger att hon är klar med sin plantering.

Vitlöken är i backen!

Har du tänkt på det där med storleken på vitlöksklyftorna? 😀
Det är vääääldigt stor skillnad på dem ibland. På bilden nedan är det Alexandra till vänster och Dukat till höger. Tänk på det när det står att du ska ha en vitlöksklyfta i maten! 😀

Potatis

Jag hade missat gräva upp all potatis i min ena odlingslåda. I våras såg jag att det kom upp några potatisblast och förstod då att jag hade missat något. Jag tyckte den kunde få stå kvar där eftersom jag inte hade något speciellt planerat för den odlingslådan då jag nu har ett helt trädgårdsland att odla i.
Jag gick dit och vattnade den lite ibland men det var inte så ofta det behövdes då det inte varit nån vidare fin sommar. Det har ju regnat titt som tätt.

Nu i höstas när jag rensade ogräs där så såg jag att det stack upp en liten bit grön potatis. Jösses! Nu har jag glömt plantan IGEN!
Jag började genast gräva efter potatis där och kolla in vilka giganter jag fick upp! Det är sorten Amandine. (tror jag i alla fall för det var det jag odlade där förra året)

Alltså, jag har fått lära mig att när blasten vissnar ner på potatisen så växer den inte längre. Just nu så ska jag villigt erkänna att jag tror inte på det längre.  🙂 Två år i rad har jag glömt gräva upp potatisen “när man ska göra det” och båda gångerna har de blivit så här stora.
Är det nån som vet nåt mer om detta så får ni gärna berätta för mig! Har du nån gång råkat ut för samma sak?

 

 

Jessica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *