Site Loader

About the Author

Jessica Fuchs

Photographer

Facilisis nec, atque unde? Amet pariatur? Venenatis sollicitudin! Exercitationem sunt

Jag försöker och jag kommer att fortsätta försöka hela sommaren troligen men jag har insett att det inte fungerar. Att både bygga upp odlingen samtidigt som jag ska odla där. Det fungerar inte. Det blir inte bra. Ogräset växer så det knakar och jag kommer snart inte fram längre. Utöver odlingen så är det ju ytterligare några tusen kvadratmeter som behöver hållas efter lite med. 🙂 Jag bestämde mig tidigt i våras för att jag inte ska köpa några fröer i år eftersom jag har så otroligt många av allt möjligt. Vissa av dem är väldigt gamla. Jag bestämde mig för att så av dem och se vad som tar sig. Vissa har inte tagit sig alls (som t.ex. gul lök) och andra tog sig jätte bra (paprika och rädisa).

Det har varit en kall vår, speciellt nätterna. Vi har minusgrader i stort sett varje natt. Jag gjorde ändå en test med att sätta ut några paprikaplantor i tunneln. Ett par nätter senare var det -5 grader. Det blev för mycket och de dog så klart. Jag hade fiberduk över dem men det hjälpte inte. Nu gör det inte så mycket eftersom jag har så många plantor. Jag väntar lite med att plantera ut nya. Inne i mitt förråd står hur mycket plantor som helst under belysning och vill ut men det känns meningslöst att sätta ut dem just nu. Det får vänta lite till.

En del av det som finns i förrådet.

Jag önskade odla på friland i upphöjda bäddar. Jag började förra året. Det blev inte alls bra. Därför gör jag nu om allt igen. Jag gjorde upphöjda bäddar för att det är så otroligt mycket sten här. Jag vill ju att en morot ska kunna växa ordentligt. Det blev väldigt torrt ute förra sommaren och sen kom världens ösregn vilket gjorde att mina bäddar flöt iväg. Därför så bygger jag nu ramar runt dem så de inte ska kunna rinna iväg igen. Min man har även fixat en stor rundbal med halm som jag täcker över dem med så fort jag är klar. Det gör att fukten behålls mycket bättre i marken och man behöver inte vattna lika mycket samt att det blir betydligt mycket mindre ogräs att rensa i bäddarna.

I gångarna lägger jag ett tjockt lager tidningspapper i botten och täcker sedan med flis. Jag tycker att det är ett effektivt och bra sätt att hålla gångarna rena från ogräs. Det kommer upp nåt litet på enstaka ställen men det är väldigt lite. Visst, tidningarna kommer att förmultna med tiden och då får jag göra om det men tills dess så är jag mycket mer nöjd med detta sätt än något annat.
Det är en liten bit i odlingen där det ligger en grov markduk med flis över. Det tog bara några veckor så kom det upp ogräs igenom den. Jag har provat flera olika markdukar i det förra huset vi bodde i och tyvärr med samma resultat. Jag är inte alls nöjd med markduk för hur jag än försökt så kommer det upp ogräs igenom i alla fall.

Jag alternerar nu… fint väder = ute och gräver/bygger. Tråkigt väder = inne i tunneln och rensar/bygger. 🙂
Tror snart jag får ta fram trimmern för att slå ner ogräset lite så jag kan se något där inne.

Mycket ogräs kvar att rensa! På denna bild syns inte längden på hela tunneln vilket gör att du inte ser allt ogräs. 🙂

Nu går jag ut och fortsätter rensa och bygga! 🙂

Jessica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *