Site Loader

About the Author

Jessica Fuchs

Photographer

Facilisis nec, atque unde? Amet pariatur? Venenatis sollicitudin! Exercitationem sunt

soppa på krusbär
Skörden

Jag har inte alls odlat lika mycket i år som jag brukar göra på grund av olika omständigheter. Däremot så försöker jag att vara noga med att ta hand om det som trädgården levererar. Som jag skrev tidigare så har ju våra två krusbärsbuskar levererat nåt helt otroligt mycket i år i alla fall.  🙂
Vid två tillfällen har jag varit ute och plockat en massa bär. Min mamma har också varit här och plockat en stor påse bär med sig hem. Därefter så sa jag till våra hyresgäster att de mer än gärna fick komma och plocka om de ville ha och det gjorde de. Nu en vecka senare så är det fortfarande mycket bär kvar på buskarna. Jag tänkte ge dem till rådjuren men det har inte varit fler här. Jag vet inte om det beror på fårullen jag satte ut på flera olika ställen i trädgården eller om det bara är en tillfällighet. Tiden får väl utvisa.

Krusbärssoppa

Ungrare äter mycket olika soppor. I mina öron låter det som om att de gör soppa på det mesta. Jag har ätit många olika sorts soppor sen jag träffade min man för 15 år sedan. De flesta har varit väldigt goda men det är en soppa på körsbär som jag inte alls gillade. Min man gjorde nu soppa på krusbär och timjan en dag. Jag var väldigt skeptisk eftersom jag hade minnet kvar från körsbärssoppan. Denna på krusbär var faktiskt riktigt god. Första skeden kändes väldigt syrlig men sen var det friskt och gott. Nu ligger det krusbär i frysen så vi kan göra detta fler gånger. 😀

 

Skördat krusbär och gjort soppa på dem tillsammans med timjan

Pressgurka

Jag brukar inte odla så mycket slanggurka eftersom det mest bara är jag som äter det i detta hushåll. Jag brukar ha en eller två plantor. I år är det två stycken. Dessa två levererar väldigt bra i alla fall. 🙂
Eftersom jag inte kan spara dem i kylen så länge så lägger jag in en del av dem. Jag tycker det är väldigt gott med pressgurka till allt möjligt. Dessutom är det väldigt enkelt att göra.

Recept

1 slanggurka
1 dl vatten
1 msk ättika (24%)
3 msk socker (jag använder råsocker)
1 krm vitpeppar
ca 1 tsk salt
ca 2 msk persilja

Skiva gurkan med en osthyvel. Salta lite mellan varven. (jag använder ca 1 tsk salt)
Låt sen detta stå i kylen ett par timmar med press/tyngd på sig. Jag skivar gurkan på en tallrik sen lägger jag en tallrik till över som jag lägger tyngder (högar med porslin) på.
(man gör så för att gurkan ska släppa ifrån sig vätska)

Blanda vatten, ättika, socker och vitpeppar i en skål. Rör runt tills sockret löst sig.

Lägg gurkan i en skål och häll över lagen du gjort. Strö över antingen färsk eller fryst persilja och rör runt.
Häll sen upp det på en burk med tättslutande lock.

De olika måtten till lagen kan du så klart variera beroende på vad du tycker om.

 

Pressgurka

Avslutning på veckan

Det blev en helt underbar avslutning på fredagskvällen. Det såg väldigt mörkt ut ett tag och vi trodde att vi skulle få avbryta vår grillkväll men nej då, regnet försvann och vi fick en helt underbar kväll. Vi har tyvärr inte fått något regn överhuvudtaget där vi bor. Det har regnat ett par kilometer från oss men inget här. Det är synd för det hade verkligen behövts.

Vi körde ut i skogen tillsammans med våra fina vänner någonstans utanför Lönsboda. Vi kom till en liten by som heter Gummarp. Där fanns denna vackra bad- och grillplats. Min man och barnen badade sen grillade vi och åt. Det var helt vindstilla och väldigt skönt ute. En helt underbar plats som jag vill besöka fler gånger  🙂

 

Grillkväll, solnedgång, sjö vid Gummarp

 

 

 

Jessica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *