Site Loader

About the Author

Jessica Fuchs

Photographer

Facilisis nec, atque unde? Amet pariatur? Venenatis sollicitudin! Exercitationem sunt

Jag tycker verkligen att du bör testa göra ditt eget smör som du sen brer på din macka! Det går väldigt snabbt och det är enkelt.

Jag läste för ett par år sedan om hur det går till när de tillverkar margarin, Flora, Lätt & Lagom, Lätta, Becel m.fl. Skrämmande!!!  🙁
Då bestämde jag mig för att ALDRIG mer köpa nåt sånt!

Sedan några år tillbaka gör jag eget smör och kommer att fortsätta med det.
Jag kör den “enkla” varianten.
Jag köper ett RIKTIGT smör (500 gr) – helst ekologiskt. Låter det stå framme så det blir rumstempererat. Vispar det lite med elvisp eller i maskin.
Sen tillsätter jag 3 dl vegetabilisk olja av hög kvalitet och även ca 1 dl vatten.
Vispar ihop allt ordentligt och häller sen upp det på burkar. Klart!  🙂

Angående vegetabilisk olja så har jag testat flera olika varianter. Nu sist använde jag Kung Markattas Sesamolja och deras Extra virgin Olivolja.
Jag tog 1,5 dl av vardera och blandade i smöret.

Vill du göra lite mindre åt gången så ta halva mängden istället. Det går precis lika bra.
Vi förvarar det i burkar som på bilden nedan i flera veckor i kylskåpet.

Eget smör

Konsistensen blir ungefär som Bregott.
Du kan ta i mer olja om du vill det. Bara se till att vispa ihop det riktigt sen.

Eftersom vi köper mjölk direkt hos en bonde så testade jag även att göra smör på grädden som ligger på toppen av mjölken.
Det var riktigt gott men kräver så klart lite mer jobb. Likaså blir det stora mängder mjölk vi måste köpa hem för att få den mängden smör vi använder.
Jag tyckte att mjölken som blev kvar sen var för tunn. Nästan som lättmjölk och det gillar vi inte i detta hushåll.  🙂

Ju mer jag lär mig om maten som finns på butikshyllorna idag desto mer rädd blir jag. Det är inte alls konstigt att vi människor har så mycket problem med olika sorters sjukdomar. Tvärtom – det är nog mer ett under att så många av oss fortfarande lever trots att vi äter det där giftet. Kroppen är fantastisk.

Vill du lära dig mer om skillnaden mellan tillverkning av margarin och smör så kolla in Matfusket´s hemsida. Där finns det förklarat.

Du kan också läsa mer hos Kostdoktorn om detta ämne.

En sista länk där det finns mer förklarat i detalj. Läs det!! – Ett rikare liv!

Lycka till!!

 

Jessica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *