Site Loader

About the Author

Jessica Fuchs

Photographer

Facilisis nec, atque unde? Amet pariatur? Venenatis sollicitudin! Exercitationem sunt

Det börjar bli lite smått trångt på terrassen nu. Visst, jag kan nog pressa in en kruka till eller två om det var tvunget. 🙂
Eftersom jag fokuserat helt annorlunda i år med odlingen så har det hamnat mycket i krukor på vår terrass.

Jag har ju en väldigt begränsad yta att odla på. Det är 4 stora odlingslådor, 2 små odlingslådor och ett litet växthus.
I växthuset har jag tomater, gurka, paprika, aubergine och en penispeppar.
Två stora odlingslådor är fulla med potatis + några hinkar med potatis också.
De andra 2 stora lådorna har jag rödlök i.
Sen har jag en liten odlingslåda med morötter och en med vitlök.

Av denna anledning så har det hamnat mycket i krukor på terrassen också. Det är svårt att få med hela terrassen på en bild men här nedan ser du lite i alla fall.

Jordgubbar och smultron är planterade direkt i jordsäckar som jag lindat in i säckväv för att de ska se lite finare ut (enligt mig). Jag planterade även jordgubbar i amplar och hängde upp i pergolan ovanför soffan. Sen finns där rädisor, persilja, dill, rosmarin, plocksallad, morötter, ännu mer tomater, körsbärsträd, plommonträd och spenat. Zucchini har jag också planterat direkt i en jordsäck. In emellan detta så finns det så klart lite blommor också. 🙂

Jag ville försöka odla upp så mycket potatis som möjligt i år eftersom den man köper i affären är så giftig. Ekologisk potatis i affären är onödigt dyr (på vissa ställen i alla fall). Visste du att potatisen som växer på våra åkrar besprutas ca 10 gånger per säsong? Det är en av de giftigaste svenska grönsaker du kan äta. Du kan läsa mer om detta på Naturskyddsföreningens hemsida.

Bananer och vindruvor är också väldigt giftiga. Nu har ju antalet ekologiska bananer ökat markant i våra butiker, vilket är bra, men det är sällan jag ser ekologiska vindruvor. Willys i Kristianstad brukar ha men där är jag ju inte varje vecka. Jag har själv planterat en vindruvsranka i en kruka på terrassen men den dog nästan i vintras. Detta trots att jag lindat in krukan med bubbelplast för att den skulle klara sig över vintern.

Det tog väldigt lång tid innan jag såg ett liiiitet livstecken från den i våras. Det är en liten rotbit som lever och som jag just nu vårdar ömt.  🙂 I år har jag skurit ut frigolitbitar och lagt under de krukor som ska står ute på terrassen i vinter. Jag tror nämligen att vissa plantor kan ha dött p.g.a. att de frusit underifrån. Vi bor ju i ett suterränghus så den yttersta delen av terrassen är ju som en balkong. Det är fritt blås underifrån också. Vi får väl se hur det är till nästa vår – vilka plantor som överlevt och om frigoliten hjälpt något.

 

 

Jessica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *