Site Loader

About the Author

Jessica Fuchs

Photographer

Facilisis nec, atque unde? Amet pariatur? Venenatis sollicitudin! Exercitationem sunt

I höstas såg jag för första gången in igelkott i trädgården på många år.
När vi flyttade till detta hus såg vi flera stycken men det är ca 10 år sedan nu. Jag har hört att igelkottarna har det tufft att överleva och många blir offer på vägarna.

Sen ett par år tillbaka så matar jag en vildkatt i trädgården. En dag i höstas så upptäckte jag att en igelkott satt där och åt av kattmaten.
Jag fyllde på med mer mat till den och även fat med vatten. Jag såg att den drack ur dammen vi har i den ena rabatten men tänkte att det blir lättare med ett fat bredvid maten.

Igelkottar

Den kom tillbaka varje kväll under hösten och ibland hade den även nån “kompis” med sig. Under hela vintern så hoppades jag att de fått tillräckligt med mat för att klara vintervilan.
I våras blev det varma dagar ganska tidigt. Jag såg en mager liten igelkott på vår gräsmatta och sprang genast ut med mat till den.
Det dröjde ytterligare några veckor innan de andra igelkottarna kom fram ur vilan men de kom i alla fall. 6 st räknade vi till samtidigt i våras. 🙂

Jag fortsätter mata dem med kattmat och vatten. Man kan nästan ställa klockan efter dem nu. En av dem kommer tidigare på kvällen än de andra. Den brukar komma mellan 20.00-20.30. De andra dyker upp närmre kl 21.00.
Det är ca 3-5 igelkottar här varje kväll nu. Jag ser ju inte skillnad på dem så jag vet inte hur många det är totalt som kommer hit på kvällarna.
Jag vet ju inte heller om det är samma som kommer tillbaka eller om det är olika.
Det jag vet är att storleken skiljer på dem. Likaså är det nån av dem som är väldigt rädd för mig medans nån annan inte bryr sig så mycket om mig.

Nåja, jag tycker de är söta att titta på och mysigt med djur så jag fortsätter att mata. 🙂

Jag är inte så säker på att vildkatten säger detsamma.
Om igelkotten äter hans mat när han själv kommer och vill ha så sitter han och tittar på mig lite sådär hjälplöst. 🙂
Tittar sen på igelkotten och på mig igen. Han går inte fram till maten om det är en igelkott där så jag flyttar en matskål till honom och då går det bra.

Vildkatt och igelkott

Jessica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *